Hoppade av finansmastern och grundade bolag – ledde till karriär

En livskris ledde till Kirgizistans bergstoppar och ett nystartat bolag. Idag har deras företag uppdrag för miljardbolag. Så blev hobbyprojektet en trampolin för Erik Nordquists karriär.

När Erik Nordquist, 29, hoppade av finansmastern på SBS kände han att han var tvungen att göra något och klarade inte av att bara ligga på latsidan. Han tog ett jobb som door man på ett hotell i Stockholm medan han funderade på nästa steg.

– Egentligen var det en kris i 25-årsåldern som eldade på alltihop. Jag befann mig i en situation där jag inte kände att jag kunde hoppa av utan att göra något aktivt, det kändes inte bra.

– På den tiden redigerade jag filmer från semestrar och events i avancerade program för att ladda upp på Insta. Filmerna möttes av fin respons och jag kände att jag kanske kunde sälja min passion och kompetens.

25-årskrisen, som Erik beskriver det, kulminerade i en vandringsresa till Kirgizistans bergskedjor. Med sig hade han sin gode vän, som senare skulle bli medgrundare till bolaget Stigbornfrost, Adam Stigborn.

– Han såg min kris och ville stötta mig. Adam sa att han kunde tänka sig att dela på kapitalkravet och hjälpa mig driva bolaget. Han såg det mer som en utvecklingsmöjlighet, att lära sig att driva bolag samtidigt som han ibland kunde hjälpte till med videos.

De startade bolaget och började leta efter sätt att spara tid på bokföring och admin. Stigbornfrost hittade Bokio redan 2018 och går än idag in rutinmässigt för att ladda upp kvitton från mobilen, bokföra, och fakturera.

– Det är en himla timesaver. Speciellt när vi kan koppla banken automatiskt till bokföringen så att vi slipper sitta med två flikar och synka bank- och bokföringspost.

– Vi firade faktiskt efter den första skickade fakturan. Vi har lärt oss allt eftersom och sparar mer tid nu än någonsin förut, säger Erik.

Sedan starten har uppdragen avlöst varandra och blivit större. Stigbornfrost gör videoproduktion, social media management och paid social för bland annat restauranger men också konsultfirmor inom management som omsätter miljarder.

Erik blev snabbt efter bolagsstarten rekryterad till Epidemic Sounds sociala medier team samtidigt som han fortsatte driva bolaget vid sidan av.

– De berättade för mig att de inte brydde sig ett dugg om min ekonomiutbildning, utan att det var bolagsdrivandet och produktionsnivån på vårt arbete som betydde något.

Därefter har karriären gått spikrakt uppåt. Idag arbetar Erik som Media Manager på ett stort internationellt mediebolag, samtidigt som han lägger runt 25-20 timmar i månaden på bolaget som skulle leda till både nya lärdomar och en helt annan karriär än vad han från början trodde var möjligt.

– Det hade aldrig gått om inte administrationen var så smidig som den faktiskt är med Bokio.