Fordonsskatt är en skatt som betalas av ägare av motordrivna fordon.
Bilskatt och fordonsskatt syftar på samma sak: den skatt som betalas in med anledning av att du äger ett fordon. När man pratar om fordonskatt är det i majoriteten av fallen skatten på bilen som man syftar på, vilket gör att bilskatt ofta används i folkmun. Men om man ska vara lite petig omfattas fler fordon än bara bilen av fordonsskatten.
Några av de vanligaste fordonen som omfattas av fordonsskatten är:
Många är intresserade av hur stor skatten är på sin bil. Det finns inget enkelt schablonbelopp som gäller på olika typer av bilar – utan det är ett flertal faktorer som tillsammans avgör hur mycket du ska betala i fordonsskatt:
Majoriteten av alla bilar omfattas av fordonsskatten – men det finns vissa undantag som slipper beskattning. Bilar som är äldre än 30 år gamla är helt skattefria. Även vissa elbilar som uppfyller miljö- och utsläppskrav kan bli skattefria de första fem åren efter att de tas i trafik.
Det är din sista siffra på registreringsskylten som avgör när du betalar din fordonsskatt.
Om din fordonsskatt överstiger 3 600 kronor delas betalningen upp på tre perioder istället.
Transportstyrelsen skickar ut inbetalningskort till dig samma månad som du ska betala in fordonsskatten. För dig som har digital brevlåda får du inbetalningskortet digitalt, för de som inte har det skickas det via post.
Om du inte skulle betala fordonsskatten i tid leder det till att fordonet i fråga inte får användas. Det tillkommer även en dröjsmålsavgift om 100 kronor tillsammans med en betalningspåminnelse. Om du inte betalar trots att du har fått en påminnelse kommer ärendet lämnas över till Kronofogden.
Bonus malus är ett skattesystem som finns till för nya personbilar. Om man översätter direkt från latin så betyder "bonus" bra och "malus" dåligt, vilket är precis vad systemet ämnar att göra. Nämligen att premiera bilar som är bra med för miljön och straffa bilar som är dåliga för miljön.
Malus innebär att nya personbilar som släpper ut en viss mängd koldioxid per kilometer blandad körning får betala en viss summa i fordonsskatt. I praktiken innebär det att fordonsskatten är betydligt högre när man köper en ny bil än om man har en äldre. Malus-kostnaden gäller de tre första åren för den nya bilen, sedan sjunker fordonsskatten till vanliga nivåer.
Bonus innebär att köparen kan få ekonomisk ersättning för upp till 70 000 kronor om den nya bilen är ett nollsläppsfordon (elbil eller vätgasbil). I takt med att bilen släpper ut mer koldioxid (exempelvis en laddhybrid) minskar bidraget successivt.
Bonus malus har funnits sedan 2018 men gränserna för olika koldioxidnivåer uppdateras regelbundet. Den senaste ändringen trädde i kraft 1 juni 2022 och innebar att fordonsskatten i regel blir högre för de flesta bilarna.
Läs mer i vår ordlistaKom igång extra förmånligt med ditt företag i Bokio, få upp till sex månader på köpet när du tecknar en plan!
Läs mer om erbjudandet