Statlig inkomstskatt

Definition:

Statlig inkomstskatt är en skatt som höginkomsttagare betalar på sin förvärvsinkomst för att finansiera statliga utgifter.

Vad är statlig inkomstskatt?

Statlig inkomstskatt är en skatt som betalas av fysiska personer på deras inkomster i Sverige. Det är en procentandel av din inkomst och används för att finansiera statliga utgifter som sjukvård, utbildning och andra offentliga tjänster.

Statlig inkomstskatt 2023

När man talar om gränser för den statliga inkomstskatten finns det två olika gränser att hålla koll på. Ett belopp där man har räknat bort grundavdraget, så kallad skiktgränsen, och ett belopp där man inte har dragit bort grundavdraget, så kallad brytpunkten.

För 2023 är skiktgränsen 598 500 kronor. Det finns två olika brytpunkter, en för de som är har fyllt 66 år vid årets ingång, och en annan för de som är under 66.

Brytpunkten för de som inte har fyllt 66 ligger på 683 200 kronor, och för de som har fyllt 66 är brytpunkten 683 200 kronor.

Hur fungerar statlig inkomstskatt?

Statlig inkomstskatt fungerar genom att en procentandel av din inkomst tas ut i skatt. Endast den delen av din lön som överstiger brytpunkten beskattas med den statliga inkomstskatten på 20 procent.

Skatten dras vanligtvis automatiskt från din lön varje månad, och du behöver inte själv betala in skatten.

Vad är statlig inkomstskatt på förvärvsinkomst?

Statlig inkomstskatt på förvärvsinkomst är den skatt som betalas på inkomster från arbete, företagande och andra förvärvskällor. Förvärvsinkomst inkluderar bland annat lön, företagsinkomst, kapitalinkomst och andra inkomster som inte är från kapital.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?