Hur gör jag med sänkta sociala avgifter med anledning av Covid-19 i Bokio?

Under våren 2020 beslöt riksdagen om sänka sociala avgifter med anledning av Covid-19. Beslutet betyder att du som arbetsgivare endast betalar 10.21 % i sociala avgifter på upp till 30 anställdas löner, upp till 25 000 kronor. Observera att från och med 1 juli 2020 så gäller ordinarie regler igen.

Så här gör du i Bokio

Ska du bokföra lön för perioden mars till juni 2020? Om du har färre än 30 anställda i lönekörningen och redan låst/bokfört utbetalningen av lön för mars, så gör du följande:

1. Ångra bokföringen

2. Lås upp löner

Detta måste du göra för att vi ska kunna få in de nya reglerna, så att AGI-filen (arbetsgivardeklarationen) blir uppdaterad.

3. Klarmarkera igen

Nu ser du att vi har checkat i att dina anställda har sänkta avgifter.

4. Bokför lönerna igen

Nu är även AGI-filen uppdaterad och du kan nu skicka in den till skatteverket.

Fler än 30 anställda i lönekörningen

Följ ovanstående fram till steg 2 (ångra bokföring om utbetalningen är bokförd och lås upp lönerna).

Välj vilka som ska ha sänkta arbetsgivaravgifter (max 30 anställda) genom att checka rutorna. Om du trycker på knappen Välj anställda med högst löner så väljer vi de 30 med högst löner för dig automatiskt. Detta är för att snabba upp processen för er med fler än 30 anställda. Däremot kan det vara bra att dubbelkolla de som är valda då du kanske har anställda med redan rabatterade sociala avgifter på någon av dessa.

 

När vi har 30 markerade kan vi klarmarkera lönerna.

Bokför utbetalningen och skicka in din AGI-fil när det är dags!

Kommande månader

Under kommande månader (april - juni), behöver du inte göra något om du har färre än 30 anställda i lönekörningen. Vi löser det till dig. För er med över 30 anställda behöver ni bara checka i vilka 30 som ska ha sänkningen. Vill du läsa mer på skatteverket kan man göra det här.