Nya löneflödet
Med det nya löneflödet förenklar vi lönehantering i Bokio ytterligare med hjälp av mer guidning och tydliga steg så att du inte ska missa något. För att underlätta avstämning av din bokföring har vi också separerat bokföringen av inbetalning till skattekontot (dvs. När du för över pengar till ditt skattekonto) och dragningen från skattekontot (när Skatteverket drar arbetsgivaravgifter och löneskatt från ditt skattekonto). Detta gör också att bokföringen blir mer korrekt.
Migrera till nya löneflödet
För att komma igång med det nya löneflödet går du till sidan Löner under Personal och löner i vänstermenyn. Har du tidigare har använt dig av vår lönefunktion är första steget att migrera de tidigare löneperioderna. Detta görs enkelt med en knapptryckning och sedan har du tillgång till alla tidigare perioder i det nya flödet. Om du sedan tidigare har någon period som inte är färdigställd kan du göra det från det nya flödet.
Här nedan ger vi en kort genomgång kring de olika stegen i det nya löneflödet:
Välj period
Utbetalningsdatum för lönen är det som styr i vilken period lönerna hamnar. Klicka på +Ny lönekörning för att skapa en ny lön för en period eller gå in på en redan befintlig period med lönekörning.
1. Gör klart alla lönekörningar
En lönekörning i det nya flödet fungerar i princip likadant som tidigare och i vår guide om lönekörning beskriver steg 1 till 3 hur du går tillväga för att skapa lönespecifikationer till de anställda som ska få lön och sedan betala och bokföra lönen.
När lönekörningen är markerad som klar vilket är möjligt så fort betalningen av lönerna är schemalagd (om du inte använder Bokio Företagskonto för att betala lönerna, vilket innebär att betalningen bokförs automatiskt, så måste du gå in i lönekörningen och klicka på att bokföra men det går att göra även efter att du gått vidare till nästa steg) går du vidare till steg 2 i den här guiden för att deklarera AGI till Skatteverket.
2. Deklarera AGI till Skatteverket
När lönekörningen är klarmarkerad är det dags att skicka in arbetsgivardeklarationen (AGI-fil) till Skatteverket. I det här steget kan du också göra avdrag på sociala avgifter. För att göra detta klickar du på kugghjuls-ikonen längst upp till höger.
När du har gjort eventuella avdrag på sociala avgifter kan du klicka på att Ladda ner AGI-filen (du kan också granska den innan om du önskar via granska länken). Därefter klickar du på Öppna deklaration för att ta dig vidare till inlämningen hos Skatteverket. När inlämningen är klar går du tillbaka till löneflödet och markerar AGI:n som deklarerad.
OBS! Tänk på att du också behöver skicka in din AGI till skatteverket de månader som du inte har betalat ut någon lön.
3. Betala skatterna till Skatteverket
I det här steget ser du hur mycket du ska betala in till Skatteverket för löneskatten och de sociala avgifterna, samt inbetalningsuppgifter för detta.
Det smidigaste sättet att hantera inbetalning och bokföring gör du genom att använda ditt Bokio Företagskonto, då görs inbetalningen direkt från det här steget och bokföringen sker automatiskt. Klicka på Lägg till betalning för att betala.
Om du inte har Bokio Företagskonto så behöver både betalning och bokföring göras separat från löneflödet. När betalningen är gjord kan du gå tillbaka till löneflödet och klicka på Markera skattebetalning som gjord.
Använder du bankkoppling får du upp överföringen till skattekontot på sidan Transaktioner att bokföra. Då kan du sedan enkelt använda mallen Insättning till skattekontot för att bokföra överföringen till skattekontot. Använder du dessutom vår koppling till skattekonto (för aktiebolag) får du en förvald bankregel för insättningen och kan bokföra den med ett klick.
4. Bokför skatterna
När skatterna sedan dras från ditt skattekonto återkommer du till steg 4 i löneflödet och klickar på Bokför skatterna för att slutföra perioden. Det bokförs då ett verifikat för dragningen av skatten och ett för dragningen av de sociala avgifterna.
Koppla till ditt skattekonto!
Du har nu möjlighet att koppla ditt skattekonto till Bokio (för aktiebolag)! Med skattekontosynken kan du smidigt bokföra löneskatt och avgifter från transaktioner att bokföra istället och den bokningen kopplas då automatiskt mot löneperioden som då klarmarkeras.