Hur fungerar Bokio Lön?

Har du enskild firma och ska ut lön till dig själv ska du istället följa den här guiden.

Steg 1: Lägg till anställd

Klickar du dig in på Bokio Lön kommer du direkt till löner för nuvarande månad. På knappen “Lägg till lön” kan du skapa en lön för en befintlig eller ny anställd. Vill du skapa löner för tidigare månader så kan du i menyn överst på sidan ändra både år och månad.

Välj en anställd och klicka på “Lägg till”. Har du ingen anställd skapad ännu eller vill lägga till en ny gör du det genom att istället välja “Skapa ny anställd”. Läs här om hur du skapar en anställd i Bokio.

Om en anställd tidigare fått lön i bolaget kommer denna summa följa med när en ny lön skapas. I exemplet har vi en tidigare anställd (Sara) och en ny anställd (Anna).

Steg 2: Lägg till rad med lön

För att lägga till lön klickar man på knappen “Lägg till ny rad”. Här når du även andra funktioner som tex semesterlön, bilförmån, nettolönejustering, traktamente, försäkring osv.

Du kan nu välja enhet av lön i form av timmar, dag, månad och styck. Fyll sedan i övriga fält och eventuell kommentar (tex tillägg av föräldrarpenning).

Vi har nu en total lönekostnad 9 462 kr, bruttolön på 7 200 kr, skatt enligt i det här fallet Skattetabell 34 kolumn 1 (detta ställs in på respektive anställd), sociala avgifter samt nettolön 6 308 kr. Vi kan även se utbetalningsdatum för lönen, detta går att ändra både för alla löner eller för enbart en anställd. Längst ned redovisas totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv. Lönen sparas automatiskt.

Steg 3: Klarmarkera löner

Slutligen då alla löner är gjorda ska du klarmarkera dem för att komma till nästa steg, nämligen att bokföra lönerna.

Innan du har bokfört kan du alltid klicka dig tillbaka, låsa upp och justera eller lägga till löner.

Steg 4: Skicka lönespecifikation

Efter att lönerna är klarmarkerade kan du enkelt skicka iväg lönerna direkt via mail till de anställda. Lönespecifikationen skickas till den e-postadress som är inlagd på respektive anställd. Klickar du på pappersplan-ikonen skickas samtliga löner ut får den aktuella månaden. Du kan också välja att exportera som PDF för att skicka själv eller skriva ut.

Vill du göra ändringar på lön efter klarmarkering låser du enkelt upp dem, antingen genom att klicka på lås-ikonen eller på knappen "Ändra löner".

Observera!

De anställdas e-postadresser måste vara ifyllda innan du klarmarkerar lönerna. Om dessa ändras i efterhand kommer inte lönespecen kunna skickas iväg till den angivna adressen.

Radera lönespecifikation

För att radera en anställds lön går du in på specifikationen och klickar på papperskorg-ikonen uppe i högra hörnet.

Du kan läsa mer om hur du bokför löner på den här guiden.