Hur fungerar Bokio Lön?

Klickar du dig in på Bokio Lön kommer du direkt till löner för nuvarande månad. På knappen “Lägg till lön” kan du skapa en lön för en befintlig eller ny anställd. Vill du skapa löner för tidigare månader så kan du i menyn överst på sidan ändra både år och månad.

Välj en anställd och klicka på “Lägg till”. Har du ingen anställd skapad ännu eller vill lägga till en ny gör du det genom att istället välja “Skapa ny anställd”. Jag väljer i det här exemplet att skapa en lön till mig själv.

Då jag tidigare lagt till månadslön till mig själv kommer lönen för juli redovisas med samma summa som föregående månad. Jag är nöjd med denna och låter den stå kvar. Det är dessutom en timanställd i företaget som ska få utbetald lön. Lägg till ny lön -> Välj anställd. Eftersom det är en timanställd kommer dennes lön att stå som noll. Jag får därför gå in och lägga till lönen för denna månaden.

För att lägga till lön klickar man på knappen “Lägg till ny rad”. Här når du även andra funktioner som tex semesterlön, bilförmån, nettolönejustering, traktamente, försäkring osv. Jag väljer Lön -> Lägg till.

Du kan nu välja enhet av lön i form av timmar, dag, månad och styck. Fyll sedan i övriga fält och eventuell kommentar (tex tillägg av föräldrarpenning).

Vi har nu en total lönekostnad 11.039, bruttolön på 8.400 kr, skatt enligt i det här fallet Skattetabell 34 kolumn 1 (detta ställs in på respektive anställd), sociala avgifter samt nettolön 7.234 kr. Vi kan även se utbetalningsdatum för lönen, detta går att ändra både för alla löner eller för enbart en anställd. Längst ned redovisas totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv. Lönen sparas automatiskt.

Slutligen då alla löner är gjorda ska du klarmarkera dem för att komma till nästa steg, nämligen att bokföra lönerna.

Så länge du inte har bokfört kan du alltid klicka dig tillbaka, låsa upp och justera eller lägga till löner.

Du kan läsa mer om hur du bokför löner på den här guiden.