Hur bokför jag lön för aktiebolag och ekonomisk förening?

Steg 1: Välj lönedag och klarmarkera löner

När du är klar med lönerna är det dags att bokföra dem. Först måste du välja lönedag. Detta gör du genom att klicka upp kalendern under "Välj lönedag". Lönedagen infaller alltid inom samma månad oavsett om den anställde har förskott- eller efterskottslön. Läs mer här om hur efterskottslön fungerar. Du har även möjlighet att välja olika lönedagar för anställda.

Därefter ska tillagda lönespecifikationerna klarmarkeras. Klicka på "Klarmarkera löner". Innan du bokför kan du enkelt låsa upp de klarmarkerade lönerna genom att välja "Ändra lön".

Steg 2: Bokför löner

Lönen kan bokföras först efter att datumet passerats.

Bokföringsposten för lönen kan exporteras som SIE.fil i samma steg.

Steg 3: Deklarera och betala skatter

Efter att lönerna är utbetalda är det dags att deklarera och betala skatter samt sociala avgifter. Deklarationsunderlaget får du fram direkt i Bokio som du sedan kan kopiera när du rapporterar in till Skatteverket. Här kan du även göra avdrag på de sociala avgifterna, exempelvis för forskning och utbildning (FoU). Klicka på kugghjuls-knappen för att göra dessa ändringar.

Avdragen måste du själv lägga till när du deklarerar till Skatteverket då Bokios arbetsgivardeklaration än så länge inte beräknar med dessa. Däremot tar bokföringen hänsyn till detta.

Steg 4: Bokför skatter

Den 12e i månaden efter gör du slutligen det sista steget och bokför skatterna.