Hur bokför jag kundfaktura manuellt?

Om du inte vill att fakturan ska bokföras automatiskt så får du ställa in på fakturan att den ej ska bokföras. Den bör dock registreras som betald även om du inte vill att Bokio bokför den automatiskt. Om du inte gör detta kommer status på fakturan stå som "Försenad" till dess att du registrerar betalningen. I detta exempel tar vi upp en faktura som bokförs med kontantmetoden.

Gå in på fakturan och klicka på Registrera betalning. Skriv in summan som betalats av kunden och välj vilket konto som inbetalningen skett till.

När du klickar på "Registrera betalning" får du valet att direkt bokföra betalningen. Vill du bokföra fakturan manuellt så får du här klicka på "Avbryt" eller på krysset uppe till höger.

Klicka på knappen "Mer" överst inne på fakturan och sedan "Ändra faktura".

Under Bokföring klickar du i att fakturan ej ska bokföras och därefter på "Klart".

Det här kan vara användbart om man till exempel ska bokföra RUT/ROT-avdrag.

Nu kan du bokföra fakturan som en inkomst. Klicka på "Mer" och sedan Ladda ner för att ladda upp fakturan som underlag när du ska bokföra.