Bokio Partner - Hantering av lön

Det här gör vi

• Vi bokför alla lönekostnader.
  • Vi bokför arbetsgivardeklarationer.
  • Vi bokför utbetalningar av löner.

Så här gör du

• Lägg till anställda i Bokio och skapa löneunderlag.
  • Gör bankutbetalningar av löner.
  • Gör bankutbetalningar av arbetsgivaravgifter.

Lägg till anställd

För att skapa en anställd går du antingen in via Bokio Lön eller klickar in på Anställda direkt i vänstermenyn i Bokio. Ifyllda fält nedan är obligatoriska att fylla i och för att systemet ska kunna räkna ut sociala avgifter vid lön krävs det att personnummer är ett korrekt sådant.

Du väljer även vilken skattetabell och kolumn den anställde ska ha för att programmet ska räkna ut rätt skattesats. Vet du inte vilken skattetabell din anställde går under kan du kolla upp det hos Skatteverket. Du kan även välja att ha en egen skattesats, vilken löneperiod du vill betala ut lönen (i förskott eller efterskott) och på vilket språk som lönespecifikationen ska vara (svenska eller engelska)

Sparade semesterdagar är dagar från tidigare år medan Semesterdagar är dagar från nuvarande år. Detta får du själv hålla koll på för den anställde. Vi räknar ut en dagslön enligt fackets föreskrifter men om du vill sätta en egen procentsats så fyller du i denna i fältet Dagslön. Detta används som underlag vid beräkning av tex karens- och sjukdagar. Läs mer om semesterlön och semesterersättning här.

Skapa löner

Steg 1: Välj anställd

Klickar du dig in på Bokio Lön kommer du direkt till löner för nuvarande månad. På knappen Lägg till lön kan du skapa en lön för en befintlig eller ny anställd.

Välj en anställd och klicka på Lägg till.

Om en anställd tidigare fått lön i bolaget kommer denna summa följa med när en ny lön skapas. I exemplet har vi en tidigare anställd (Sara) och en ny anställd (Anna).

Steg 2: Lägg till lönerader

För att lägga till lön klickar man på knappen Lägg till ny rad. Här når du även andra funktioner som tex semesterlön, bilförmån, nettolönejustering, traktamente, försäkring osv.

Du kan nu välja enhet av lön i form av timmar, dag, månad och styck. Fyll sedan i övriga fält och eventuell kommentar (tex tillägg av föräldrarpenning).

Vi har nu en total lönekostnad 9 462 kr, bruttolön på 7 200 kr, skatt enligt i det här fallet Skattetabell 34 kolumn 1 (detta ställs in på respektive anställd), sociala avgifter samt nettolön 6 308 kr. Vi kan även se utbetalningsdatum för lönen, detta går att ändra både för alla löner eller för enbart en anställd. Längst ned redovisas totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv. Lönen sparas automatiskt.

Steg 3: Klarmarkera löner

När du är klar med månadens löner kan du klicka på Klarmarkera löner

Din personliga redovisningskonsult på Bokio kommer därefter att bokföra lönerna efter att du har importerat månadens banktransaktioner.

Steg 4: Skicka löner

Efter att lönerna är klarmarkerade kan du enkelt skicka iväg lönerna direkt via mail till de anställda. Väljer du att maila filer så skickas lönespecifikationen till den e-postadress som är inlagd på respektive anställd. Vi rekommenderar dock att man inte skickar filer via e-post utan istället mailar länkar till de anställda med lön på den aktuella månaden. För att kunna skicka länkar måste samtliga anställda ha en användare på bolaget. Den anställde kommer då kunna logga in i Bokio och under Mina löner se sina lönespecifikationer.

Du kan också välja att exportera som PDF (ladda ner filer) för att skicka själv eller skriva ut.

Läs mer här om hur du skickar lönebesked till anställda.