Övergång från nuvarande bankkonto till Bokio Företagskonto

OBS! Snart lanserar vi en ny uppdatering av Bokio Företagskonto där du får integrerat bankkontonummer, bankgiro, Mastercard debetkort och mycket mer! Tills uppdateringarna lanserats går det inte att öppna nytt företagskonto i Bokio. Läs mer och anmäl intresse för att bli först med nya företagskontot här!

Med Bokio Företagskonto blir det ännu enklare att effektivisera och automatisera finanserna i din verksamhet. Du får ett eget bankgironummer samt ett Mastercard betalkort kopplat till företagskontot. Det innebär att du kommer kunna göra betalningar av exempelvis lön och fakturor, direkt i Bokio! Alla transaktioner synkas automatiskt och du kan sköta din ekonomi på ett och samma ställe. För att använda dig av Bokio Företagskonto måste du först aktivera tjänsten på ditt konto.

Det företagskonto du får via Bokio är placerat hos Svenska Handelsbanken och ligger på ett så kallat klientmedelskonto. Det går idag inte att koppla nuvarande bankkonto till ditt företagskonto då Bokio Företagskonto ger dig ett eget bankgiro samt företagskort. Vill du kombinera Bokio Företagskonto med andra bankkonton går det bra, men var noga med att använda olika betalkonton i bokföringen (det hjälper vi dig med när du kopplar ditt företagskonto till ett betalkonto i Bokio).

Fördelen med att använda Bokio Företagskonto jämfört med ett vanligt bankkonto är bland annat att transaktionerna laddas upp direkt på ditt företag i Bokio, vilket gör det väldigt smidigt att bokföra.

Förutom våra tips på vad du behöver tänka på när du byter betallösning kan du även läsa Svenska bankföreningens checklista för företag som ska byta bank. Även om Bokio inte är en bank i sig så kan tipsen ändå vara relevanta.

Använd Bokio Företagskonto och avsluta ditt tidigare bankkonto

Om du vill byta från ditt nuvarande bankkonto till att endast använda Bokio Företagskonto, kan det vara bra att tänka på följande:

  • Se till att samtliga av dina kundfakturor är betalda som ska betalas till ditt tidigare bankkonto.
  • Se till att avsluta eventuella automatiska dragningar eller autogirobetalningar. Det kan eventuellt vara bra att ha kvar ditt nuvarande bankkonto i en övergångsperiod för att kunna ta emot felaktiga betalningar från kunder.
  • Om du vill kan du föra över saldot från ditt befintliga bankkonto till ditt Bokio Företagskonto. Se hur du går tillväga här.
  • När du fört över och bokfört det sista på ditt gamla bankkonto kan du avsluta ditt bankkonto. Kontakta din tidigare bank för att få hjälp med det.
  • Om du har behov av funktioner som just nu inte stöds i Bokio Företagskonto, rekommenderar vi att du har kvar ditt befintliga bankkonto som komplement till ditt Bokio Företagskonto.

Använd Bokio Företagskonto som komplement till ditt nuvarande bankkonto

Vill du ha kvar ditt nuvarande bankkonto och använda Bokio Företagskonto som ett komplement, kan det vara bra att tänka på följande:

  • Vill du att dina kunder ska betala till ditt Bokio Företagskonto? Gå in på Faktureringsinställningar för att ändra så att Bokio Företagskonto är ditt val för hur du tar emot betalningar. Då betalar kunderna till bankgirot som är kopplat till ditt Bokio Företagskonto och dina fakturor som du skickar i Bokio prickas av automatiskt när dina kunder betalar.
  • Använd ditt Bokio företagskort för kortköp om du vill att transaktionerna ska synkas automatiskt till Bokio.
  • Vill du göra betalningar av exempelvis räkningar och lön direkt i Bokio? Se till att sätta in pengar på ditt Bokio Företagskonto.