Automatisk matchning av kontoutdrag

Har du gjort en manuell bankimport till ditt företag i Bokio? Då får du hjälp av systemet att matcha bankraderna mot befintliga verifikat, registrerade leverantörsfakturor och kundfakturor. Skulle en matchning vara felaktig har du själv möjlighet att matcha manuellt.

Automatisk bankimport med Bokio Företagskonto

Med Bokio Företagskonto får du ett företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan genomföra transaktioner såsom att betala fakturor, lön eller utlägg, direkt i Bokio. Tar du betalt med företagskontot så får du även automatisk avprickning och bokföring av dina kundfakturor!

Dessutom kopplas ett Mastercard betalkort till företagskontot. Alla transaktioner på företagskortet synkas automatiskt till ditt Bokiokonto vilket innebär att du slipper klipp och klistra i den manuella bankimporten.

Kom igång med Bokio Företagskonto!

 

Automatisk matchning av bankrader

När du importerar bankrader till Bokio så kommer du på sidan Transaktioner att bokföra få förslag på  att matcha vissa rader mot befintliga leverantörs- och kundfakturor samt manuella betalningar. 

Filtrera transaktioner

Vill du matcha flera transaktioner samtidigt kan du bara markera transaktioner som har en matching. Vid markering av en transaktion med en matchning kommer transaktioner utan matchningar och med fler än en matchning att bli gråa.

Transaktioner som har fler än en matchning kan vi inte matcha automatiskt då vi inte vet vilken av matchningarna som ska användas.

Matcha valda transaktioner

Du får sedan en bekräftelse om att transaktionerna har matchats.

Bokförda verifikat för matchade transaktioner

För att se resultatet kan du gå till Bank och se det specifika kontot du bokfört transaktionerna under. 

 

Manuell matchning av bankrader

Du har även möjligheten att matcha importerade bankrader till registrerade leverantörsfakturor och publicerade kundfakturor. Skulle fakturan vara betald på ett datum som ligger för långt ifrån förfallodatum så kan inte Bokio matcha automatiskt men du har då möjlighet att göra detta manuellt. I exemplet nedan har vi betalat en leverantörsfaktura till Fruktkorten AB. Klicka på Matcha manuellt.

Klicka på Matcha manuellt

Vi får nu upp förslag på fakturor som bankraden kan matcha till. Klicka på Matcha och registrera betalning när du hittat den faktura som du vill matcha och registrera betalning för. 

Välj att matcha till leverantörsfaktura

Om du inte vill matcha bankraden mot en registrerad faktura så kan du välja att Bokföra utan matchning.

 

Matcha med verifikat

Bokio föreslår matchningar med specifika verifikat om:

  • Summan på verifikatet är detsamma på banktransaktionen
  • Det är på samma konto och datumet är inom fem dagar före eller efter verifikatet blivit bokfört

Om du har ett verifikat som är registrerat med samma summa men datumet är satt till mer än fem dagar tidigare eller efter så kan du ändå matcha detta manuellt.

Då dessa verifikaten redan blivit bokförda finns det inte längre några verifikat bokförda i det här steget. Banktransaktionen försvinner då från Transaktioner att bokföra och kopplar samman transaktionen med verifikatet.

Klicka på Matcha med verifikat

 

Läs mer: