Hur fungerar moms i Bokio?

Moms när man bokför

När man bokför i Bokios snabbabokföring så anger man alltid summan som man faktiskt har betalt. Summan ska alltså vara inkl. moms om kostnaden innehåller moms och för inköp från utlandet som inte innehåller någon moms är det beloppet som man betalat. Det som är viktigt är då att man väljer rätt för vad kostnaden gäller samt om det är från sverige, från EU eller utanför EU. 

Bokio räknar sedan själv ut momsen. Om summan är 100 kr för Inköp av förbrukningsinventarier fylls i kommer ingående momsen bli 20 kr eftersom moms på förbrukningsinventarier är 25%. 100 - 100/1,25 = 20 kr.

Bokför moms i Bokio

När man klickat Bokför så visas en förhandsgranskning av hur verifikatet kommer att se ut. Detta innehåller då den uträknade momsen. Alla dessa världen kan ändras i förhandsgranskningen om man vill.

Förhandsgranskning av moms i Bokio

Vill man själv bokföra momsen så kan man alltid använda sig av den manuella bokföringen där man själv kan bokföra hur man vill.

Momsbefriad verksamhet

Bokio är idag inte anpassat för momsbefriade verksamheter som t.ex. ideella föreningar. Det går dock att använda Bokio ändå genom den manuella bokföringen.