Hur bokförs Paypal och liknande?

För betalningar via Paypal och andra betalningstjänster kan du sätta upp ytterligare ett betalkonto (tex 1940) som är Paypal och som du kan registrera som mottagarkonto. Det sätter du upp under Inställningar → Betalkonton i Bokio.

Transaktionsavgifter som genereras av betalningstjänsten bokförs som en bankavgift. Använd sökord "Banktjänster" i den moderna bokföringen. Avgiften måste bokföras separat om det är så att du skapar dina fakturor i Bokio eftersom dessa bokförs genom automatisk bokföring. Alternativt kan du pricka av att fakturan ej ska bokföras och genomföra bokningen enligt nedan.

Bokföra som intäkt

Skulle du inte skapa faktura eller kvitton i Bokio utan laddar upp försäljningen via PayPal som en INTÄKT så kan du lägga avgiften direkt på verifikatet för försäljningen.

Säg att du säljer en vara för 1000 kr inkl moms. En avgift på 20 kr tas ut av PayPal och du mottar då alltså 980 kr. Först laddar vi upp kvittot för försäljningen och väljer en bokföringsmall.

Efter att vi klickar på "Bokför" så kommer vi till förhandsgranskning av verifikatet. Ovanför det finns en redigera-ikon. Klicka på den och lägg därefter till en rad med konto 6570 - Bankavgifter och skriv in summan. Därefter justerar du så att summan på 1940 stämmer.Sökord: Payson

Bokföring


< Tillbaka till kategoriöversikten