Hur bokför man utlägg?

Aktiebolag

För att hantera utlägg som du eller någon av dina medarbetare gjort åt bolaget så bokför du det som vanligt som den händelse (kostnad) som det ska vara tex lunch eller inköp av dator. Men istället för att välja betalkonto: Företagskonto så väljer du Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder). För att kunna välja detta måste du satt upp det som betalkonto under Inställningar → Betalkonton. Detta bokas då upp som en kostnad för bolaget och en skuld till den som gjort utlägget. Nedan ses ett exempel på hur det ser ut:

Hur bokför man utlägg i Bokio?

När du sedan betalar ut pengarna till den person som gjort utlägget så gör du en ny händelse (kostnad): Utlägg utbetalning och skulden till den anställde nollas då ut. Välj det konto som du gör utbetalningen ifrån (i det här fallet 1930).

Utbetalning av utlägg i Bokio

Enskild firma

På liknande sätt hanteras utlägg i enskild firma.Om du bokfört en kostnad och valt Övriga egna insättningar (konto 2018) som betalkonto så ska utbetalningen till anställd gå under mallen Egen insättning, återbetalning.

Om man istället väljer Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder) som betalkonto så ska utbetalningen till anställd gå under mallen Utlägg, utbetalning och då debiteras 2890 som beskrivet ovan.