Bokföra inköp med privata medel

Har du köpt något med privata medel som hör till verksamheten så har du gjort ett så kallat "utlägg". Utlägg kan man även hantera i Bokios Utläggsfunktion. Följande guide är om du istället vill bokföra utlägget direkt i bokföringen.

Aktiebolag eller anställda i andra företagstyper

För att hantera utlägg som du eller någon av dina medarbetare gjort åt bolaget så bokför du det som vanligt som den händelse (kostnad) som det ska vara tex lunch eller inköp av dator. Men istället för att välja betalkonto: Företagskonto så väljer du Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder).

För att kunna välja detta måste du satt upp det som betalkonto under Inställningar → Betalkonton. Detta bokas då upp som en kostnad för bolaget och en skuld till den som gjort utlägget. Nedan ses ett exempel på hur det ser ut:

När du sedan betalar ut pengarna till den person som gjort utlägget så gör du en ny händelse (kostnad): Utlägg utbetalning och skulden till den anställde nollas då ut. Välj det konto som du gör utbetalningen ifrån (i det här fallet 1930).

Enskild firma

På liknande sätt hanteras utlägg i enskild firma. Om du bokfört en kostnad som du gjort med privata medel (spelar ingen roll om du betalat det kontant, med kontokort, kreditkort mm ) så väljer du bokföringskonto 2018 - Övriga egna insättningar som betalkonto. Utbetalningen görs sedan med bokföringsmallen Egen insättning, återbetalning. Du väljer på samma sätt som ovan det betalkonto som pengarna dras från i företaget.

Om man istället väljer Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder) som betalkonto så ska utbetalningen till anställd bokföras på samma sätt som för aktiebolag. Bokför manuellt så här:

2890 Debet Totalsumma
19XX Kredit Totalsumma

Har du inget bankkonto som endast gäller företaget så får du inte bokföra det som om det vore ett företagskonto. Läs mer om Betalkonto i Enskild firma.

Sökord: Privata pengar, privata konto