Så tar du betalt med betallänk

OBS! Betallänk är just nu bara tillgängligt för användare som redan aktiverat och använt funktionen sen tidigare.

Betallänk är ett enkelt och smidigt sätt för dig att erbjuda dina privatkunder flera olika betalsätt, samtidigt som du får betalt direkt. Här kan du läsa mer hur du kommer igång med betallänk.

1. Gå till Betallänkar i sidomenyn

Du skapar en betallänk genom att gå till betallänk under sidomenyn. Om du inte har aktiverat dig för tjänsten se till att göra det först. Här kan du läsa hur du aktiverar betallänk. När du vill skapa din betallänk så klicka på Skapa betallänk längst upp till höger.

Klicka på Skapa betallänk

2. Skapa en betallänk

Att skapa en betallänk är nästan som en faktura, fast lite enklare. Se först till att du har rätt företagsinformation på ditt eget företag. Därefter lägger du till din kund, alternativt väljer från befintliga kunder. Observera att det enbart går att skicka betallänk till privatkunder. Klicka på Skapa ny för att lägga till en ny kund. Kundens uppgifter du måste fylla i är namn och telefonnummer.

Klicka på Skapa ny för att lägga till en ny kund

Nu ska du lägga till det du vill ta betalt för. Klicka på Lägg till ny rad och fyll i uppgifterna. Här kan du också välja att spara som artikel. 

Lägg till ny rad på betallänk

Gå sedan vidare och ange en beskrivning för köpet. Din kund kommer se denna titeln när de tar emot betallänken så använd något som sammanfattar försäljningen.

Lägg till beskrivning för betallänk

3. Skicka som SMS eller länk

Skicka betallänken som ett SMS eller enbart som länk. Med enbart länken så kan du dela länken via exempelvis mejl, Whatsapp, Messenger och andra sociala medier.

Välj att skicka via sms eller dela betallänk

4. Kunden väljer betalalternativ

När kunden öppnar betallänken så kan hen välja mellan flera olika betalalternativ*:

  • Swish (kontakta Zaver separat för att aktivera detta)
  • Direkt banköverföring
  • Betala senare (Faktura 14 dagar - 0 kr)
  • Delbetalning

*Du har möjlighet att ta betalt upp till 200 000 kronor genom faktura eller delbetalning och upp till 150 000 kr via swish eller obegränsade belopp vid banktransaktioner.

När kunden har valt ett betalalternativ och bekräftat med BankID kommer statusen på din betallänk i Bokio att ändras till "Betald".

5. Kontantfaktura skapas i Bokio

Samtidigt som betallänken får ett bekräftat betalsätt i Zaver's checkout så kommer en kontantfaktura genereras i Bokio som du kan skicka till din kund. Detta är också underlaget till bokföringen av försäljningen.

6. Du får betalt direkt

Så fort kunden har betalat så kommer Zaver att betala ut till ditt konto. Pengarna kommer oftast 1 dag efter godkänd betallänk.

7. Registrera betalning och bokför

När du fått betalt så kan du registrera detta på kontantfakturan i Bokio. Försäljningen bokförs automatiskt när du registrerar betalningen. 

Varje betalning via Zaver resulterar i en separat överföring till ditt bankkonto. Om du vill kan du matcha inbetalningarna med den återredovisningsfil som Zaver skapar och skickar till dig. Du kan även alltid ladda ned återredovisningfiler direkt genom att logga in på Zaver.

Klar!

 

Bokför transaktionskostnader

Transaktionskostnaderna för försäljningen kommer som en separat leverantörsfaktura från Zaver en gång i månaden. Du laddar upp den som en leverantörsfaktura i Bokio och använder bokföringsmallen Kostnader från Zaver. Här kan du läsa mer om transaktionskostnad och priser.

 

Läs mer