Att göra - Gör nu

Aktivera nya Att göra under Inställningar → Beta-funktioner.

Under "Gör nu" hittar du fyra stycken flikar:

• Bokför material
  • Att få betalt för
  • Saker att betala
  • Planera betalning

Dessa är i default-läget alltid öppna men du kan stänga och öppna dem som du vill för att se vad som behöver göras i respektive kategori. Genom att hovra musen över raderna i Att göra får man se sina valmöjligheter på knapparna som dyker upp.

Bokför material

Under Bokför material så samlas allt underlag som ännu inte blivit bokfört. Detta i form av bankimport, utlägg, uppladdat material så som kvitton och fakturor samt sparade (ej bokförda) leverantörsfakturor.

Vill du ta bort ett uppladdat underlag kan du klicka på redigera-ikonen och sedan "Ta bort". Utlägg och leverantörsfakturor kan du inte ta bort direkt från Att göra men via redigera-ikonen kan du klicka dig vidare till underlaget och göra ändringar.

- Jag har ett underlag i Att göra som redan är bokfört?

Kvitton och fakturor som ligger under "Material" är aldrig direkt kopplade till något verifikat.

Om du raderar (inte annullerar) ett verifikat i bokföringen så hamnar dess underlag automatiskt i Att göra igen. Ska underlaget ej bokföras får man ta bort raden. Det är alltså inget som kan påverka bokföringen.

Att få betalt för

Att få betalt för är kundfakturor som du skapat i Bokio där förfallodatum passerat. Kunden bör alltså ha betalat. Du kan direkt från Att göra registrera en inbetalning på fakturan. Via redigera-ikonen kan du klicka dig vidare till fakturan i fråga och till exempel skicka en påminnelse till kund.

Saker att betala

Under Saker att betala ligger sparade leverantörsfakturor där förfallodatum passerat. Du ska mao se till att dessa är betalda och vill du registrera och bokföra en leverantörsfaktura som betald så klickar du på "Registrera betalning". För att kunna registrera betalning måste leverantörsfakturan först vara bokförd (antingen bokförda preliminärt om du har kontantmetoden eller bokförd som leverantörsskuld om du har fakturametoden).

Klicka på "Registrera betalning". Välj betalkonto, betaldatum samt summa som är betald.

Planera betalning

Här ligger bokförda utlägg som väntar på att få utbetalning schemalagd. Klicka på "Schemalägg utbetalning" och du når sidan för utbetalning av utlägg. Via redigera-knappen kan du gå till själva utlägget i utläggsfunktionen.