Skatteåterbäring 2023

Skatteåterbäring 2023 – när betalas skatten ut?

Det är deklarationstider, vilket innebär att många får ett positivt besked i sin inkomstdeklaration. Många har betalat för lite skatt och kommer därför få tillbaka pengar på skatten. Varför får man skatteåterbäring och vilka datum betalas skatten ut?

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring innebär att du får tillbaka pengar från Skatteverket om du har betalat för mycket skatt under året. Vanligtvis är det inte helt enkelt att veta exakt hur stor inkomsten kommer bli förrän den sista kronan för året är intjänad.

Därför betalar du in preliminärskatt löpande under året, som är en estimering av din slutgiltiga skatt. I regel skiljer det alltid lite mellan den slutgiltiga skatten och preliminärskatten, vilket är anledningen till att du antingen får betala kvarskatt eller får skatteåterbäring efter att du har lämnat in deklarationen.

Skatteåterbäring 2023 - när kommer skattepengarna?

När man får tillbaka på skatten beror på när du lämnade in din deklaration, om du ändrade något i den och om du lämnade in den digitalt eller på papper.

Inlämnad deklaration Utbetald skatteåterbäring
Senast 30 mars, digitalt 5-7 april
Senast 2 maj 8-9 juni
Senast 15 juni, med hjälp av redovisningsbyrå 10-11 augusti


För att få skatteåterbäringen utbetald redan i april krävs det att följande faktorer uppfylls:

  • Du godkänner deklarationen som den är, det vill säga att du inte gör några ändringar för avdrag eller tillägg.
  • Du har angett vilket bankkonto du vill få utbetalningen till hos Skatteverket (om du har fått skatteåterbäring tidigare används samma konto).
  • Du gör din deklaration digitalt, antingen Skatteverkets e-tjänst eller app.
  • Du har skickat in deklarationen innan 30 mars.

Få din deklaration tidigare med digital brevlåda

För att få tillgång till sin skatteåterbäring så tidigt som möjligt behöver du alltså lämna in deklarationen innan 30 mars. Om du gör din deklaration på papper är det inte säkert att du har fått deklarationen vid det laget, pappersdeklarationen skickas nämnligen ut mellan 15 mars och 15 april.

Men om du har en digital brevlåda får du deklarationen redan i början av mars, vilket gör att du har god tid på dig att fylla i den innan den måste vara inlämnad den 2 maj.

Hur kan jag påverka på min skatteåterbäring?

Det är arbetsgivaren som bestämmer hur mycket skatt som ska dras från lönen. Det betyder att du som är din egen arbetsgivare i exempelvis ett aktiebolag kan bestämma hur mycket skatt du betalar, och i sin tur storleken på skatteåterbäringen.

Påverka skatten med jämkning

Skattejämkning innebär kortfattat att du frångår din ordinarie skattetabell. Detta kan vara användbart för personer som av olika anledningar får väldigt stor skatteåterbäring eller en stor summa kvarskatt att betala tillbaka.

Läs mer om skattejämkning.

Ändra din preliminära inkomstdeklaration

Du som driver eget företag lämnar varje år en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar din inkomst för det föreliggande inkomståret. Om du under året märker av att ditt företag inte alls går enligt budget kan du ändra in din preliminära inkomstdeklaration och skicka in den på nytt.

Läs mer om preliminärskatt.

Skatteåterbäring är i grunden inget positivt

För många är skatteåterbäringen något som man blir väldigt glad över. Men faktum är att det rent ekonomiskt är fördelaktigare att få ut pengarna utspritt över året istället. Det ger en ökad likviditet till företaget, och om du har möjlighet kan du investera pengarna och få ränta på kapitalet.

I praktiken innebär skatteåterbäring att du lånar ut pengar, som egentligen är dina, till Skatteverket utan någon ränta.