Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Så bokför du julgåva till anställda och kunder 2022

Så bokför du julgåva till anställda och kunder 2022

Går du i tankar på att visa din uppskattning till dina anställda genom att köpa en julklapp? Eller vill du ge bort en julgåva till en kund som tack för ett lyckat samarbete under det gångna året? I den här artikeln reder vi ut vad som gäller samt hur du bokför en julgåva.

Vad är en julgåva?

Det är inte sällan som företag ger en gåva till sina anställda i samband med jul för att visa uppskattning, det kan liknas med ett julklapp till sina anställda. Att ge en julgåva till en kund kan vara berättigat om ni har haft ett särskilt bra relation under det gångna året.

När man pratar om gåvor, i detta fall julgåvor, så måste man först titta på vad det är för slags gåva och till vem gåvan är. Vad gäller skattefria gåvor så finns lite olika regler. Vi börjar med julgåva till anställda.

Julgåva till anställda

Generellt sätt är gåvor från arbetsgivare till arbetstagare alltid skattepliktiga. Men det finns vissa undantagsfall, bland annat jubileumsgåvor, minnesgåvor och i det här fallet julgåvor. Julgåvor till anställda är skattefria om föjande kriterier uppfylls:

  • Marknadsvärdet får inte överstiga 500kr (inklusive moms)

    Om du skulle köpa massa julgåvor i bulk hos en grossist så räknar man inte hur mycket du spenderade på julgåvan, utan hur mycket en vanlig konsument skulle ha behövt betala för den. Om beloppet skulle överstiga 500kr är hela beloppet skattepliktigt och inte bara den överskjutande summan. Frakt eller liknande kringkostnader räknas inte med i värdet.
  • Julgåvan får inte bestå av pengar eller gå att byta ut mot pengar

    Julgåvan ska vara just en julgåva och inte en kontant bonus. Presentkort som inte går att byta ut mot pengar är en giltig julgåva.
  • Julgåvan ska erbjudas till en större grupp anställda

    För att en julgåva ska vara skattefri måste den erbjudas till en större grupp anställda. Om du bara skulle ge någon enstaka person klassas det inte längre som julgåva utan som någon annan form av förmån.

Coronagåva gäller inte längre

Under pandemin höjdes tillfälligt beloppet som man kunde ge sina anställda gåvor för. På så sätt skulle man hjälpa näringslivet och få igång konsumtiontakten igen. Nu är dock pandemin över och så även det utökade beloppet som man kunde ge julgåvor för. Det är alltså 500kr (inklusive moms) som gäller som maxtak för julgåva.

Bokför julgåva till anställda

Uppfyller julgåvan ovanstående kriterier för avdragsgillt, så ska konto 7631 (Personalrepresentation, avdragsgill) debiteras. I Bokio så kan du bokföra det manuellt genom att kreditera det konto du har betalat med och sedan debitera 7631 samt konto för ingående moms (konto 2640).

19XX* Kredit Totalsumma
2640 (Ingående moms) Debet Summa moms
7631 (Personalrepresentation, avdragsgill) Debet Summa exkl. moms

I exemplet har vi köpt julgåva till 8 personer för 500 kr/st. Det bokförs manuellt så här: Manuell bokföring av julgåva till anställda.

Lär dig allt om vilka aktiviteter som är avdragsgilla och hur mycket avdrag du kan göra.

Julgåva kunder

Till kunder är gåvor generellt i praktiken enbart avdragsgilla om det är fråga om representationsgåvor eller reklamgåvor. För julgåva gäller samma sak vilket innebär att den måste bedömas som antingen en representations- eller reklamgåva. Om inte kriterierna uppfylls så är julgåvan ej avdragsgill.

Representationsgåva

En representationsgåva är personlig och lämnas i omedelbar anslutning till ett så kallat representationstillfälle, dvs då det finns ett samband mellan utgiften i fråga och verksamheten. Gåvan kan exempelvis vara en bok, chokladkartong eller blomma och är avdragsgill med 300 kr plus moms (per person). Belopp över denna summa är ej avdragsgillt.

Om gåvan uppfyller kriterierna för ovanstående så bokförs det på konto 6993 (Lämnade bidrag och gåvor). Skulle du köpa en julgåva som per styck kostar mer än 300 kr exkl. moms så bokförs den överskjutande delen på konto 6992 (Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla).

I Bokio kan du använda bokföringsmallen Representationsgåva. Fyll i totalsumma, antal gåvor, samt summa moms. Har du köpt en gåva för 300 kr exkl. moms (med momssats 25%) så bokförs det enligt följande:

19XX* Kredit 375kr
2640 (Ingående moms) Debet 75kr
6993 (Lämnade bidrag och gåvor) Debet 300kr

*Välj det betalkonto du betalar med, till exempel 1930 - Företagskonto.

Reklamgåva

En reklamgåva är en enklare massgåva av mindre värde som är avsedd att användas i många olika sammanhang. Det är oftast en presentartikel märkt med företagets logotyp. Avdrag medges för reklamvärdet av gåva, precis som vid representationsgåva, till ett värde av max 300 kr exkl. moms. Om gåvan uppfyller dessa kriterier så bokförs det på konto 6993. I Bokio kan du använda bokföringsmallen Reklamgåva till kund.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser