Familjeföretaget Alséns skapar unikt hantverk, samtidigt som Bokio sköter bokföringen

Familjeföretaget Alséns skapar unikt hantverk, samtidigt som Bokio sköter bokföringen

På Ölands västra kust ligger krukmakeriet och familjeföretaget Alséns. Verksamheten som numera drivs av två generationer har sedan förra året använt sig av Bokio för att hålla koll på ekonomin.

Eva är den i familjen som har koll på “papperna” och gjorde till en början bokföringen på egen hand. När tiden inte riktigt räckte till togs beslutet att bli partner-kund och företaget har sedan dess en personlig redovisningskonsult på Bokio som sköter allt från den löpande bokföringen till bokslut och deklaration.

 

Drömmen om ett eget krukmakeri låg från början hos Evas man Anders. Han som varit krukmakare en lång tid tillbaka startade verksamheten redan år 1993. Idag driver Anders företaget tillsammans med Eva och sina två äldsta barn, där alla är med och medverkar från idé till färdig produkt.

Företaget har sedan starten vuxit i olika etapper. Eva förklarar hur de ritar, designar och gör alla komponenter från grunden. Produktionen sker i den egna verkstaden och försäljningen görs framförallt i den fysiska butiken men också på webben.

Genom åren har företagets ekonomi hanterats av lite olika parter men för lite mer än ett år sedan så hittade de till Bokio.

– Revisionsbyrån som hjälpte oss innan vi började med Bokio var visserligen duktiga, men när fakturan väl kom så visste man aldrig vad den skulle hamna på. Det kändes lite olustigt och de tog helt enkelt ut alldeles för högt arvode. Vi funderade på var man kunde hitta en annan lösning och fann till slut Bokio, berättar Eva.

Valet att teckna Bokio Partner

Eva hade från början tänkt att göra bokföringen själv. Till slut kände hon dock att kunskapen inte riktigt räckte till. Trots att Alséns är ett mindre företag har de flera transaktioner dagligen. Det tog helt enkelt för mycket tid att hålla reda på allt själv, framförallt då hon tidigare varit van att få hjälp från revisionsbyrån.

– Jag kunde själv inte se den helhet som jag önskade och insåg att vi behövde ta in extern hjälp trots allt. Vi kollade vad Bokio hade för lösning och bestämde oss rätt snabbt för att testa och köra!

Tryggheten av att ha en egen kontaktperson

För Eva är tillgängligheten ett stort plus med Bokio. Några gånger i veckan går hon in och laddar upp företagets kvitton och fakturor för att ligga i fas innan det är dags för bokföraren att ta över.

– Jag gillar att man arbetar med den månaden som är aktuell och inte ligger en efter som jag vet att många gör. På så sätt så kommer man ihåg bättre. Dessutom känner jag att jag har koll på när jag ska vara färdig med mitt underlag så att min bokförare på Bokio kan avsluta månadens bokföring. Om jag har någon fråga så får jag ofta svar inom en dag vilket känns tryggt.

Om Eva själv skulle sitta med företagets bokföring uppskattar hon att det förmodligen skulle ta upp mot 2 dagar per månad. Genom att lämna över arbetet till Bokios bokförare så kan hon istället spendera mer tid i produktionen. Där behövs det alltid fler händer.

– Det är dessutom en stressfaktor när man som jag inte riktigt kan alla bitarna. Nu känner jag mig lugn över att någon annan har tagit över den bördan, säger Eva.

Känslan när en kund blir riktigt glad

Att driva eget företag har givetvis sina för och nackdelar. Att lyckas få ihop alla bitar och hitta rätt köpare till rätt produkt, det kan vara svårt. Ibland är marknaden kanske inte riktigt redo så det gäller att vara där vid rätt tillfälle.

En annan utmaning är marknadsföringen. Eva upplever att det krävs helt andra metoder nu jämfört med några år tillbaka då det räckte med att lägga upp en annons i tidningen. Idag finns det oändligt med kanaler som spelar in och att hitta rätt i den djungeln är inte alltid så lätt.

Att få skapa ett hantverk, från första skiss till färdig produkt och sedan få se någon uppskatta resultatet lika mycket som Eva själv gör, det tycker hon är en häftig känsla.

– Feedbacken man får direkt från kunden är nog det bästa med att driva den här verksamheten. Det allra första ögonblicket då en kund tar emot en produkt man själv har gjort är oslagbart!

Under de kommande åren hoppas Eva att företaget kommer kunna fortsätta att öka i omsättning så att familjen kan fortsätta att driva sitt krukmakeri ihop. Självklart kommer vi på Bokio finnas tillgängliga på resan och hjälpa till med ekonomin!

Läs mer om Bokio Partner