De 6 bästa funktionerna du bör leta efter i ett gratis bokföringsprogram

De 6 bästa funktionerna du bör leta efter i ett gratis bokföringsprogram

När du väljer bokföringsprogram är det fördelaktigt att ha koll på vilka funktioner du faktiskt behöver för att sköta företagets ekonomi. Här är en snabbguide på vilka funktioner du bör titta efter, hur de fungerar, samt vad för nytta de har i ditt företagande. 

Integrerat företagskonto eller stöd för bankimport

Att hantera in- och utgående betalningar på samma ställe som du bokför kan underlätta en hel del! Du slipper hoppa mellan bokföringen och din bank samt kan minimera misstagen genom att allt hanteras på ett och samma ställe. Ett integrerat företagskonto eller stöd för bankimport gör att du enkelt bokföra men också kontrollera att samtliga händelser faktiskt har blivit bokförda.

I slutet av en period (exempelvis sista dagen i månaden) kan du stämma av ditt bokföringskonto med det faktiska saldot på banken eller företagskontot (och skattekonto om du har aktiebolag). Saldot på bankkonton och skattekonto i bokföringen bör vara samma som på de underlag du får från din bank och Skatteverket.

Driv ditt bolag på ett ställe

Med Bokio Företagskonto får du ett gratis företagskort och bankgironummer som är direkt kopplat till ditt företag i Bokio.

Läs mer

Bokför flera underlag samtidigt

Har du flera transaktioner av samma slag så kan du spara mycket tid genom att bokföra flera verifikat samtidigt. På så sätt får du gjort de repetitiva, vanligtvis tidskrävande, uppgifterna snabbt och enkelt. Bokföringen blir klar på bara några minuter och du kan istället lägga tiden på att driva ditt företag.

Välj flera transaktioner att bokföra

Bokföringsmallar

Färdiga bokföringsmallar hjälper dig att registrera dina transaktioner på rätt bokföringskonton. Du slipper själv räkna ut moms, lära dig krångliga kontonummer eller debet och kredit! Detta gör det inte bara lättare att förstå din bokföring, utan också mindre tidskrävande. I Bokio hjälper vi dig att registrera dina transaktioner på rätt konto genom att du söker efter det du vill bokföra och väljer en bokföringsmall som passar.

Automatisk avläsning

Idag erbjuder flera bokföringstjänster automatisk avläsning av dina kvitton och fakturor. Ladda upp ditt underlag och programmet kan läsa av både betaldatum, faktura- och förfallodatum samt totalsumma.

Genom att ladda upp alla underlag digitalt tillsammans med bokföringsverifikatet så behöver originalen inte vara sorterade, utan det räcker med att du sparar dem. Detta gäller alla fakturor och kvitton du betalar samt fakturor som du skickar själv. Originalet som du har antingen digitalt eller i pappersform måste sparas i 4 år (kom ihåg att detta även gäller anställdas utlägg).

Mobilapp

Med hjälp av en mobilapp kopplad till din bokföringstjänst kan du ladda upp underlag till din bokföring vart du än är. Bokios kostnadsfria app låter dig ta en bild och automatiskt ladda upp ditt kvitto, så har du allt redo när du väl sätter dig vid datorn och ska bokföra.

Dina anställda har också möjlighet att använda mobilappen för att ladda upp sina utlägg på exempelvis företagsluncher eller kontorsmaterial.

Samarbeta med din redovisningskonsult

Arbetar du tillsammans med en revisor eller redovisningskonsult är det viktigt att ni båda har tillgång till ditt ekonomi- och bokföringsprogram, speciellt om du använder en tjänst som har integrerad fakturering och lönehantering. Se till att använda ett program där du kan bjuda in din redovisningskonsult som användare och att flera, kanske även dina medarbetare, har möjlighet att komma åt samma konto så att arbetet inte blir begränsat.

Bokios kostnadsfria bokföring

Bokio är en komplett bokföringstjänst som har alla funktioner du har sett i den här artikeln - helt gratis!

Bokios program för bokföring, fakturering, lönehantering och bokslut har allt du behöver för att hantera ditt företags ekonomi på ett och samma ställe. Slipp lägga onödigt mycket tid på bokföring och fokusera istället på din verksamhet!

Skapa ditt gratiskonto